Evropski kodeks proti raku

Če boste upoštevali te nasvete, si ne boste zmanjšali le ogroženosti z rakom, pač pa tudi z drugimi kroničnimi boleznimi.

Ne kadite

Ne kadite in ne uporabljajte tobačnih izdelkov v kakršni koli obliki. Kajenje cigaret veča ogroženost s številnimi rakavimi boleznimi in je daleč najbolj preprečljiv vzrok raka. Kadilci, čim prej opustite kajenje.

Preberi več

Ne izpostavljajte sebe in drugih tobačnemu dimu iz okolja

Kjer kdo kadi, tudi ljudje v njegovi okolici vdihavajo tobačni dim (neprostovoljno ali pasivno kajenje).
Izpostavljenost tobačnemu dimu iz okolja tudi nekadilcem veča ogroženost z infarktom, pljučnim rakom in drugimi boleznimi.

Preberi več

Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo

Debelost ogroža z rakom debelega črevesa in danke ter številnimi drugimi rakavimi boleznimi. Vzdržujte normalno težo z uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in sadja in s telesno dejavnostjo.

Preberi več

Vsak dan bodite telesno dejavni

Omejite čas, ki ga preživite sede! Udejstvujte se v raznih dejavnostih (hitra hoja, tek, kolesarjenje, plavanje, tek na smučeh). Redna telesna dejavnost je osnovna sestavina zdravega življenskega sloga.

Preberi več

Prehranjujte se zdravo

Jejte veliko polnozrnatih izdelkov, stročnic, zelenjave in sadja. Ne jejte preveč kalorične hrane (z veliko sladkorja in mastnih živil) in se izogibajte sladkim pijačam. Izogibajte se mesnim izdelkom in jejte manj rdečega mesa in preslanih živil.

Preberi več

Omejite pitje alkoholnih pijač

Za preprečevanje raka je najbolje, da alkoholnih pijač sploh ne pijete. Če že kaj popijete, potem moški lahko največ dve enoti alkoholnih pijač dnevno, ženske pa samo eno*.

Preberi več

Čim manj se izpostavljajte sončnim žarkom

Uporabljajte zaščitna oblačila, pokrivala, sončna očala in kreme. Pazite, da vas, še posebej pa otrok, ne opeče sonce. Tudi sončenje v solarijih ni varno, saj je učinek podoben kot pri soncu.

Preberi več

Na delovnem mestu se primerno zaščitite

Pozanimajte se, s kakšnimi snovmi imate opravka na delovnem mestu. Nekatere snovi so lahko nevarne in povzročajo raka. Upoštevajte navodila za varnost in zdravje pri delu.

Preberi več

Varujte se pred ionizirajočim sevanjem

Radioaktivni radon lahko iz zemljišča prodira v stavbe. Redno zračenje zmanjša koncentracijo radona v prostorih in manjša nevarnost pljučnega raka.

Preberi več

Ženske, dojite svoje otroke

Dojenje manjša ogroženost z rakom, zato dojite svoje otroke, če je le mogoče. Dojenje ni koristno le za dojenčka, ampak tudi za mamo.

Preberi več

Ženske, omejite jemanje hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav

Omejite jemanje hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav, saj so povezana z nekaterimi vrstami raka.

Preberi več

Poskrbite, da bodo vaši otroci cepljeni

S cepljenjem je mogoče preprečiti hepatitis B in njegove resne posledice, vključno s cirozo in jetrnim rakom, s cepljenjem pred okužbo s HPV pa raka materničnega vratu in predrakave spremembe.

Preberi več

Udeležujte se organiziranih presajalnih programov

Pri nekaterih vrstah raka je mogoče s preprostimi preiskavami pri navidezno zdravih ljudeh najti spremembe, ki lahko pomenijo predrakave spremembe ali raka.

Program ZORA
Program ZORA
Pri nekaterih vrstah raka je mogoče s preprostimi preiskavami pri navidezno zdravih.
Program DORA
Program DORA
Pri nekaterih vrstah raka je mogoče s preprostimi preiskavami pri navidezno zdravih.
Program SVIT
Program SVIT
Pri nekaterih vrstah raka je mogoče s preprostimi preiskavami pri navidezno zdravih.

Preberi več